SOLEN: PLANETEN FÖR OSS SJÄLV
Solen är den viktigaste av alla personliga planeter och härskar över stjärntecknet Lejonet och det femte huset. Solen representerar din inre kärna, vad det är som gör dig till den du är. Där solen strålar ut sitt gyllene ljus, genererar den också liv. Allt liv som finns på jorden är tack vare solens kraft. Solen representerar dig själv, din personlighet och ditt ego, ditt självförtroende, själen och vad det är som gör dig till en unik individ. Det är din identitet och ditt ansikte mot världen. Solen syftar också på våra kreativa förmågor och individens möjligheter att hantera de utmaningar man står inför i det dagliga livet.

Vår faders- eller fadersgestalt, make och andra manliga krafter i våra liv styrs av solen, såväl som alla barn. Solens kraft är stark och den för med sig förmågan att leda andra, auktoritet, vitalitet och viljestyrka. Genom solens styrka lär vi oss att förverkliga oss själva i samhället vi lever i. Solens väsen är sådan att den måste bli, kräver att bli, sedd och beundrad. Alla levande varelser på jorden sträcker sig upp till solen, inklusive oss människor. Nästan ingenting är så gott som att känna solens strålar på huden efter en lång och kall vinter.

Solen är verkligen en stjärna. Den är centrerad i vårt solsystem där alla planeter, inklusive jorden, kretsar med olika hastigheter och avstånd till solen. Men för astrologiska ändamål kallas det en planet. När solen färdas genom zodiaken stannar den i ungefär en månad i varje stjärntecken. Tiden och datumet för när solen går in i ett stjärntecken ändras marginellt från år till år. Solen symboliserar majestät och härskar över de högsta och viktigaste positionerna för kungligheter och samhället. Solen ger också kraft och vitalitet och arketypiska energier till de andra planeterna, en annan anledning till varför den är så viktig inom astrologi.

MÅNEN: HÄRSKAREN ÖVER VÅRA KÄNSLOR
Månen är jordens satellit, men inom astrologi nämns den som en planet. Månen är också vår närmaste planet – och den snabbaste i vårt solsystem där den kretsar runt alla zodiakens stjärntecken på cirka 28 dagar. Månen tillbringar cirka 2,5 dagar i varje tecken och styr Kräftan och Fjärde Huset.

Månen styr över tidvatten och allt vatten på jorden. Sedan urminnes tider har Månen också styrt över våra känslor. Enligt vetenskapen är mer än 60 % av människokroppen vatten, så det kanske inte är så konstigt. Våra känslor har ofta beskrivits med ord som syftar på vatten: stilla vatten har den djupaste anledningen, ett överflöd av känslor och liknande. Var vi upplever humörsvängningar, våra instinkter, hur vi känner inför det som händer och hur våra känslor påverkar andra människor är något som Månen styr över. Det påstås att där solen ger oss vår ande, ger månen oss vår själ.

I otaliga förhistoriska samhällen dyrkades Månen som en gudinna. Månens arketypiska energier är feminina, symboliserar moder- eller moderfiguren i ditt liv, och relationen mellan mor och barn. Som planeten i astrologi, hänvisar månen till kvinnan eller kvinnorna i våra liv och deras roll i näring. Fertilitet, graviditet och förlossning styrs alla av månen. Månens ljus på den nattsvarta himlen följer oss genom hela livet.

Vi kan alla känna våra känslor i kroppen, vilket är väldigt viktigt för hur vår dag kommer att bli. Det är inte utan anledning som en del av oss kan bli "Whimsical", där vi är väldigt känsliga för månens kraft vid uppgång och fullmåne. Våra känslor kan upplevas som en berg-och-dalbana, vi skrattar ena stunden och gråter i nästa. För det mesta lyckas vi få lite kontroll över våra känslor så att vi kan balansera dessa bättre och bli mer kompletta människor.

MERKUR: PLANETEN FÖR KOMMUNIKATION
De antika romerska och grekiska gudarna hade naturligtvis sin egen budbärare, och det var Merkur, med vingar på hälarna. Det säger också något om hur snabb Merkur är och vilka energier han tar med sig. Merkur styr över alla former av kommunikation, intellekt, intelligens och medvetande. Om det finns något som är logiskt och rationellt i våra tankeprocesser, så kontrollerar Merkur detta. Även hur vi skapar och uttrycker våra tankar, oavsett om vi pratar om dem eller skriver ner dem. Böcker, artiklar, att hålla tal, lära sig, allt handlar om att uttrycka sig.

Merkur, eller kvicksilver, är ett metalliskt grundämne som kan bli flytande vid normal temperatur. På samma sätt kan Merkur förändra vårt humör med blixtens hastighet. Saker händer väldigt snabbt, skarp kvickhet, snabba tankeprocesser, möjligheter, åsikter och resonemang. Merkurs energi hoppar blixtsnabbt från ett ämne till ett annat och söker svar på både djupa psykologiska nivåer och ytliga nonsens. Energin är neutral och kan sedan användas antingen för att sprida sann sanning eller alternativa sanningar.

Merkurs element är luft och härskar över både stjärntecknet Tvillingarna och Jungfrun, tredje och sjätte huset. Dess dualistiska karaktär visas också i det faktum att Merkur är androgyn och antar könet på karaktären den är där och då. Merkur styr över korta resor, besök i lokalsamhället eller resor till och från jobbet. Dina syskon och alla typer av fordon hör också till Merkur.

Merkurius är aldrig mer än 28 grader från solen och tar cirka 88 dagar att resa hela vägen runt alla stjärntecken i zodiaken. Det händer också att Merkur går retrograd, eller baklänges sett från jorden, tre eller fyra gånger om året i cirka tre veckor. Detta är en optisk illusion, men inom astrologin innebär det utmaningar för vår kommunikation och resor, både korta resor och längre bort, utomlands.

VENUS - PLANETEN FÖR KÄRLEK OCH PENGAR
Vackra Venus är planeten som styr över alla former av nöje, speciellt njutningen som man delar med andra. Glädje, njutning, tillfredsställelse är Venus område. Venus styr över kärlek, romantik och harmoni i våra känslomässiga relationer, vare sig det är pojkvänner, äktenskap, vänskap eller andra associationer, till exempel affärspartnerskap. Energier från Venus kommer alltid att vara välgörande och välvilliga, Venus gillar att sprida glädje och ömhet. Att älska Venus kommer att visa oss vägen till hur man älskar andra människor samt uppskattar skönheten som finns runt omkring oss.

Venus energier stärker vår egen attraktion till andra. Om du en dag är omgiven av beundrare kan du nästan vara säker på att det finns förstärkta Venuskrafter som är aktiva där och då. Social samvaro och att vi förhåller oss till andra på ett positivt sätt är viktigt för Venus. Skönhet - hur du än definierar det - är kärnområdet för Venus. Alla former av scenkonst och kultur, dans, musik, drama med mera, omfattas av den estetik som Venus styr över. Charm, sofistikering och ynde är gåvorna Venus ger.

Sensoriska nöjen som omfattas av Venus är också den glädje vi känner över våra materiella ägodelar. Lyxiga föremål som vackra smycken, tavlor, eleganta märkeskläder, vackra hem, dyra bilar samt gourmetmat och viner tillhör Venus. Där vi tillåter oss själva att uppskatta sådant upplever vi den sinnliga glädje som Venus ger oss. Att vi känner oss rika är också viktigt för Venus. Där vi öppnar upp för att ta emot rikedomar från kosmos, kommer även pengar och välstånd att finna vägen till oss.

Det tar Venus 225 dagar att resa runt alla stjärntecken i zodiaken, och Venus är aldrig längre bort från solen än 47 grader. Energin är feminin och Venus styr över både stjärntecknen Oxen och Vågen, Andra och Sjunde Huset.

MARS: PLANETEN FÖR PASSION OCH KRIG
Energibomben Mars är planeten som får saker att hända runt omkring oss. Den "röda planeten" som den kallas är också ganska eldig. Energi, passion, fart och beslutsamhet är förhållanden som Mars dominerar. Mars styr också över militären som sådan, och uppmuntrar människor att få saker att hända, bli uppmärksammade och få saker gjorda. Kraft, rå kraft och självsäker strävan efter denna regel Mars.

Konkurrensinstinkten och ambitionerna är något Mars styr över. Var detta än händer, pressar och uppmuntrar Mars oss att anta utmaningen, göra vårt bästa och vinna! Aggression är en del av Mars kärnområde, även om planeten också uppskattar sant mod och ära. Risktagande och ett oräddt uppträdande är något som Mars gillar. I den romerska kulturen var Mars framför allt krigsguden. Mars energi är i princip neutral och kan användas för både positiva och negativa syften. Brutalitet finns fortfarande på Mars, men vi uppmuntras ständigt att använda denna eldenergi på ett konstruktivt sätt, och för samhällets bästa.

Mars styr också över sexualitet och passion, ilska, temperament och vår överlevnadsinstinkt. Alla möjliga vapen, inklusive sprängämnen, tillhör också Mars. Där Mars styr över sexualiteten, är Venus och Mars det ultimata kärleksparet som alla har hört talas om. Men där Venus regerar i raffinerad sofistikering, är Mars grundläggande karaktär animalisk, oförskämd och abrupt, utan artighet eller flirtande tillvägagångssätt.

Mars är inte lika snabb som varken Merkur eller Venus, och det tar nästan två år för Mars att färdas genom alla zodiakens stjärntecken. Mars energi är distinkt maskulin och härskar över Väduren som är det första huset och från urminnes tider över Skorpionen, det åttonde huset, även om underjordens gud Pluto i modern astrologi anses vara Skorpionens härskare.

JUPITER: PLANETEN FÖR LYCKA OCH FRAMSTEG.
Jupiter är planeten alla älskar och vill besöka. Lycka, glädje, välstånd och lycka sprider Jupiter runt honom på hans resa genom kosmos. Optimism är också en stor egenskap som Jupiter generöst fördelar. Jupiter härskar över alla former av högre utbildning, universitet och specialiserade utbildningsinstitutioner. Expansion är ett nyckelord i detta sammanhang, genom Jupiters energier växer vår lust att söka efter en djupare lärdom. Vi utforskar spännande nya idéer, både intellektuellt och andligt.

Jupiters energi inkluderar även vår ideologi inom områden som filosofi, religioner och det andliga. Jupiter söker ständigt efter en djupare mening med vår existens, och förståelse för vad som ligger bakom själva universum. Jupiter styr också över långväga resor och uppmuntrar oss att resa runt jorden för att hitta svar på våra frågor. Jupiters energi säger oss att ingenting är omöjligt, bara gå och gör det! Vår etik och moraliska värderingar och att vi ska välja rätt framför fel lyssnare till Jupiter.

Jupiters energier är vänliga och välgörande och uppmuntrar oss att växa i en positiv riktning. Där vi lyckas bra både materiellt och på det intellektuella andliga planet kan det också hända att vi blir lata och extravaganta. Jupiter expanderar allt han rör vid, detta kan även gälla våra kroppar om vi har ätit och inte tagit hänsyn till god hälsa. Ändå är det vanligare att Jupiters impulser gör att vi hamnar på den rätta, smala vägen.

Jupiter styr också över fritidsaktiviteter. Alla typer av sporter, spel, promenader i naturen med husdjur, Jupiter älskar alla djur.. Det tar cirka 12 år för Jupiter att resa runt alla stjärntecken i zodiaken, Jupiters energi är maskulin. Jupiter styr över stjärntecknet Skytten och nionde huset. Inom traditionell astrologi härskade Jupiter också över stjärntecknet Fiskarna och det tolfte huset, men i modern astrologi anses Neptunus vara Fiskarnas härskare.

SATURNUS: RÄTTVISNAS OCH KARMAS PLANET
Saturnus är inte en planet som gör livet lättare. Saturnus, känd som Karmas Mästare, är att följa upp att du gör det arbete du måste göra för att komma vidare i livet. Oavsett om det är karma som du har ådragit dig i tidigare liv, eller arbete du har ägnat dig åt nu i det här livet. Saturnus styr över disciplin, struktur och ansvar. Detta behöver inte vara en negativ sak. Vi belönas för hårt arbete för att nå våra mål, men straffas för lathet och ansvarsavvikelser. Vi får vad vi förtjänar!

I det romerska riket var Saturnus känd som tidens gud. De gamla grekerna kallade Saturnus Kronos, vilket i sin tur syftar på tiden. Saturnus påminner oss hela tiden om att skynda oss och göra det som är vår uppgift här på jorden. Där vi tror att vi har tillräckligt med tid är det inte alltid så. Saturnus styr också över begränsningar - vilka begränsningar finns för de saker vi vill göra i livet? Saturnus styr över karma, konceptet att allt som händer i våra liv är resultatet av handling, eller handling, och effekt. Eller som det står i Bibeln, som man sår ska man skörda. Inom detta område anses Saturnus vara strikt men rättvis.

Saturnus härskar också över ålderdomen som sådan. I positiv bemärkelse syftar detta på ålderdom som respekteras av samhället omkring oss. Vismannen hade en central plats i samhället från urminnes tider. Att vi har lärt oss livets lärdomar ger auktoritet och status. Lag och ordning, struktur, tradition, konvention och uthållighet är också en del av Saturnus. Saturnus är en av de långsamma planeterna, det tar cirka 29 år för Saturnus att besöka alla stjärntecken som omfattas av zodiaken. Saturnus energi är maskulin och härskar över Stenbocken, det tionde huset. Traditionellt sett var Saturnus också Vattumannens härskare, men i modern astrologi är Uranus nu Vattumannens härskare.

URANUS: PLANETEN FÖR REBELL OCH INNOVATION
Planeten Uranus är den store rebellen. Blixtar från klar himmel är en bra beskrivning av hur det fungerar. Uranus upptäcktes inte förrän 1781 av den tyskfödde astronomen och kompositören William Herschel. Den amerikanska revolutionen var igång redan från 1776. Bara några år senare blev en av tidens största sociala omvälvningar, den franska revolutionen, ett faktum. Uranus är en av de yttre planeterna i vårt solsystem och rör sig långsamt. Den astrologiska effekten är att den påverkar generationer mer än individer.

Uranus är extremt original, och mer än något annat kommer det att göra stora förändringar i det som redan finns. Uppfinningar, innovativ teknik, vetenskap och framtidsinriktade innovationer som ingen har tänkt på ännu är något Uranus styr över. Alla former av avancerad IT, artificiell intelligens, utopiska samhällen baserade på humanistiska ideal tillhör Uranus. Uranus projicerar framtida händelser som hotar dagens samhälle, där man ser myndigheternas makt slå tillbaka hårt. Vipps, då är revolutionen på gång.

Uranus kraft är abrupt och explosiv. Frihet är en av de viktigaste sakerna i sammanhanget. Vad är man villig att göra för att uppnå frihet? Personlig frihet eller samhällets frihet? Uranus gillar det bohemiska och okonventionella, ju mer banbrytande desto bättre. Både astrologi och astronomi tillhör Uranus. Uranus har också ett fokus långt ute i kosmos bland de mest avlägsna galaxerna sett från rymdteleskopet Hubble. Konceptet att varelser från andra planeter kommer att komma till jorden en dag är också något Uranus styr över. Jordbävningar och andra naturkatastrofer hör också hit.

Uranus rör sig långsamt. Det tar hela 84 år för Uranus att resa runt alla stjärntecken som finns i zodiaken. Uranus energi är androgyn och härskar över stjärntecknet Vattumannen och det elfte huset. Uranus anses också vara den högsta och andliga oktaven på planeten Merkur och den första av de transcendentala eller mystiska planeterna.

NEPTUN: PLANETEN FÖR DRÖMMAR OCH ILUSIONER
Planeten Neptun upptäcktes inte av vetenskapen förrän 1846, och då skedde det först genom en matematisk beräkning med efterföljande användning av ett teleskop för att faktiskt se den. Neptun var kungen över alla romarnas hav, av de gamla grekerna kallades han Poseidon. Neptun härskar över jordens hav och varelserna som lever djupt i djupet. Tänk blåvalar och jättebläckfiskar som Kraken, men också mer bedårande delfiner och Okra. Ubåtar är också en del av Neptun.

Neptuns karaktär är flytande och föränderlig, föreställ dig en lugn vacker dag till havs, som plötsligt blåser upp i en storm. Illusoriskt, drömskt, abstrakt tänkande och mysterier är något som Neptun styr över. Andlighet, det okända – och för vissa det hotfulla (som det är okänt) – tidigare liv, den tunna slöjan mellan det materiella och det immateriella. Neptun energier kan upplevas som vågor som långsamt sköljer över en sandstrand. Meditation, rytm, sång och musik, trumspel, trancetillstånd tillhör Neptun och kan användas för att utöka andligheten.

Neptun styr underhållningsvärlden som sådan. Hollywood ligger knappast på havets botten, men kung Neptun har fortfarande högsäte där. Film, musik, skådespeleri, teater, mode, illusion, glamour, drömmar, mystik, smicker och undergrävande verklighet. Neptun dominerar också alla former av droger, narkotika, inklusive välrenommerade droger. Vin och sprit, tobak, verklighetsflykt, hypokondri, alkoholism, i modern tid house- och ravepartyn är exempel på hur en folkmassa faller under Neptun magiska besvärjelser. Sömn, drömmar och sanna drömmar där du ser framtiden är Neptun.

Det tar Neptun 165 år att gå runt alla stjärntecken i zodiaken, och han stannar cirka 14 år på vart och ett av dem. Trots att Neptun är en kung är energin feminin och styr över stjärntecknet Fiskarna och det tolfte huset. Neptunus anses också vara Venus högre oktav och den andra av de andliga eller transcendentala planeterna.

PLUTO: PLANETEN FÖR MAKT OCH TRANSFORMATION
Pluto är den yttersta planeten i vårt solsystem. Pluto är längst bort från solen och upptäcktes 1930 samma år som den stora depressionen. Intressant i sammanhanget är att Pluto även ansvarar för storaffärer. Kontroversiellt nedgraderades Pluto till status som en dvärgplanet 2006 av astronomer, men inom astrologin har den alltid haft sin fasta plats som en verklig och stark planet. Pluto är underjordens gud som arbetar under ytan och plötsligt bryter ut i medvetandets värld och skapar kaos. Pluto härskar över förvandling, liv och död, förnyelse och återfödelse. Plutos arketypiska energier kan vara ganska subtila för att plötsligt kännas som att de väger ett ton. Plutos effekt i våra liv är att vi ska förvandla oss själva, lägga ner det vi inte längre behöver och framstå som stärkta, förnyade och regenererade.

Där vi motsätter oss denna process kan Pluto mycket väl genomföra med våld. I klassisk mytologi är Pluto också känd som den som rånade nymfen Persefone ner till underjorden, våldtog henne och sedan bara lät henne besöka jordens yta igen halva året. Pluto styr över brott och den kriminella undre världen som sådan. Undergrävande och rebelliska energier, hemligheter, svartsjuka, tvångstankar, död och korruption, tvång, terrorism och diktatur.

Pluto härskar också över kärnkraft och destruktiva explosioner. För att inte tala om farliga och smittsamma virus och sjukdomar. Energin får extra kraft inom stora skaror som plötsligt blir en mobb som attackerar regeringar och samhälle. Pluto älskar makt, använder manipulation och gillar att leka med sina offer som en katt med en mus. Överväldigande intensitet, hemlighetsmakeri och övergrepp på olika nivåer är något Pluto styr över.
Det tar Pluto cirka 248 år att besöka alla zodiakens stjärntecken. Pluto styr över stjärntecknet Skorpionen och det åttonde huset. Trots det faktum att Pluto är en gud är energin feminin, och Pluto anses vara den tredje av de andliga planeterna och högre oktav på Mars.